Home  |  Massages  |  In goede handen  |  Meer infoTarieven  |  Contact

 

 

 

 

 

Balansia Massages

Praktijk voor Massages en Massagetherapie

te Apeldoorn

 

 

 

 


 

 

Informatie en persberichten

 

Massage en autisme

Conclusie uit een onderzoek: "Uit de onderzoeken blijkt dat massage een positief effect heeft op het gedrag van autistische kinderen." Zie http://hbo-kennisbank.uvt.nl/cgi/hu/show.cgi?fid=13060

 

Oxytocine en Massage

Als minieme hoeveelheden van het hormoon oxytocine in je bloedbaan stroomt, dan voel je je lekker van binnen. Oxytocine (knuffelhormoon) wordt door je lichaam en geest zelf aangemaakt onder invloed van nabijheid, aanraking, goede en prettige contactgevoelens - en heeft op zijn beurt ook weer versterking van die gevoelens tot gevolg. Het is een feel-good hormoon, een van de intern aangemaakte stofjes die binnen in een lichaam liefde en aantrekking regelt. Het hormoon oxytocine komt in grote hoeveelheden vrij bij de geboorte en zorgt voor de binding tussen moeder en kind. Het komt ook vrij bij verliefdheid tussen mensen. En bij aanrakingen van het goede en prettige soort.

 

Massage

Oxytocine kan ook worden opgewekt door een goede massage die met respect en vol aandacht wordt geschonken. De aanmaak hangt echter ook af van de ontvanger, als die open staat en receptief en vrijmoedig in het gevoel gaat... dus die stof komt uit zichzelf niet elke keer voor. De aanmaak van oxytocine is niet gegarandeerd. Komt als een geschenk uit de hemel dwarrelen...

Aanraking een groot geschenk is tussen mensen. Massage werkt door de rustige, helende kracht van de aanraking. De aanraking vormt het meest directe contact zonder woorden van de ene mens met de andere - en werkt dóór op het welbevinden, niet alleen van de huid, maar van héél de mens. Massage geeft daardoor een bijzondere, wonderlijke, helende kracht.

De ontvanger en de gever van massage zijn niet met een klein deel van het lichaam bezig - een been of een arm of rug - maar brengen in het contact de totaliteit mee. Dat geheel omvat alle gevoelens en ervaringen van lichaam en ziel uit het heden en verleden. Tijdens massage ontmoeten degene die massage geeft en degene die massage ontvangt elkaar aan de grenzen van de eigen huid - het meest gevoelige en meest omvangrijke orgaan dat de mens heeft - en dus aan de grenzen van het lichamelijke zijn. Een goede massage-sessie is quality time.

 

Oxytocine

Oxytocine is net als vasopressine een cyclisch nonapeptide geproduceerd in de magnocellulaire neurosecretoire cellen van de nuclei supraopticus en paraventricularis in de hypothalamus. Oxytocine wordt opgeslagen in zogenoemde Herringlichaampjes bij axon-uiteinden in de neurohypofyse en kan hier worden afgegeven. Oxytocine heeft een aantal functies, waaronder contractie van glad spierweefsel (bv. de baarmoeder), en het regelen van de toeschietreflex bij borstvoeding. Oxytocine speelt een rol bij het ontstaan van de baringsweeën ten gevolge van het oprekken van de cervix (= Ferguson-reflex). Na de eerste baring verandert daardoor de hormoonhuishouding van de moeder structureel. Vanaf dat moment zijn vrouwen bijvoorbeeld sneller ongerust als er iets met kinderen gebeurt of gevoeliger voor babygehuil. Oxytocine zorgt tijdens het zogen dat er sneller moedermelk wordt aangemaakt.

Omdat oxytocine ook een belangrijke rol speelt bij de hechting van moeder en kind, wordt het ook wel het "knuffelhormoon" genoemd. Oxytocine (en bij mannen vasopressine) wordt door iedereen aangemaakt bij positief onderling contact, zoals bij aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen. Ook bij het verrichten van zorgtaken wordt er meer oxytocine aangemaakt.

Een hoog oxytocinegehalte wordt geassocieerd met een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Bij hogere niveaus is er sprake van een hogere weerbaarheid tegen stress en verslaving en komt het lichaam sneller tot rust. Angst wordt makkelijker onderdrukt. Bovendien bevordert oxytocine dat er sneller een gevoel van verzadiging bij het eten optreedt.

Bij mensen met autisme wordt een lagere hoeveelheid oxytocine aangetroffen, hetgeen suggereert dat dit hormoon het onderkennen en begrijpen van sociale codes bevordert.   (bron: wikipedia)

 

 

---------------------------------

Trefwoorden: nekpijn, schouderpijn, lage rugklachten, stijfheid, holistische massage